Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (ΚΣΤΙΤ) ιδρύθηκε το 1988 και στεγάζεται σε παλιό βιομηχανικό κτίριο, στην οδό Αρματολών και Κλεφτών 48. Ήταν το πρώτο πολιτιστικό κέντρο στο οποίο, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, το βιβλιοπωλείο και το καφέ, λειτουργούσε και το Τμήμα Τέχνης & Τεχνολογίας (για εκθέσεις New Media, φωτογραφίας και βίντεο). Παράλληλα με τις εκθέσεις εικαστικών, το ΚΣΤΙΤ παρουσίαζε σε καθημερινή βάση εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική, το θέατρο και την ποίηση (το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διανεμόταν μαζί με τις προσκλήσεις των εκθέσεων).
Εξαρχής το Κέντρο είχε ως στόχο την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, γι’ αυτό επικεντρώθηκε στην οργάνωση εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές γκαλερί και συμμετείχε σε διεθνείς Foires. Επίσης έκανε γνωστούς στο ελληνικό κοινό σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς που δρούσαν στο εξωτερικό (Αντωνάκος, Δανιήλ, Δάφνης, Κουλεντιανός, Μολφέσης, Στάμος, κ.ά.), οργανώνοντας μεγάλες ατομικές τους εκθέσεις.
Τη διετία 2001 - 2003 το Κέντρο ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά, διατηρώντας από το παλαιό κτίριο μόνο την ιδιαίτερη πρόσοψή του. Σε αυτό το διάστημα η γκαλερί λειτουργούσε στο προσωρινό project space (Ileana Tounta Con-Temporary) στον αριθμό 20 της Αρματολών & Κλεφτών.
Το 2003 επαναλειτούργησε στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, με δύο εκθεσιακούς χώρους, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, και ένα art shop με βιβλία και αντικείμενα τέχνης. Στη δεύτερη αυτή περίοδο, από το 2003 ως σήμερα, το ΚΣΙΤ επικεντρώνεται στην προβολή νέων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Με τη διοργάνωση μικτών ομαδικών εκθέσεων με ‘Ελληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιδιώκεται η προώθηση του διαλόγου μεταξύ της εγχώριας και της διεθνούς εικαστικής παραγωγής. Παράλληλα παρουσιάζονται, σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού, εκθέσεις που δείχνουν τις σύγχρονες εικαστικές τάσεις εκτός Ελλάδας (σε Δανία, Γερμανία, Αμερική, Ολλανδία, κ. α.). Προωθείται επίσης η επιμελητική δραστηριότητα, με μια ανοικτή πολιτική στην οργάνωση εκθέσεων από Έλληνες και ξένους επιμελητές, ενώ κατά διαστήματα το Κέντρο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες και περφόρμανς.