Γκαλερί Χρυσόθεμις

Η Αίθουσα Τέχνης «Χρυσόθεμις» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1979 στο Χαλάνδρι υπό τη διεύθυνση της Ζωής Ψαρρού. Ήταν η πρώτη αίθουσα τέχνης στην περιφέρεια της Αθήνας. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε με στόχο την δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού εκτός των ορίων του κέντρου της Αθήνας. Ο δήμος Χαλανδρίου και οι κάτοικοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να λειτουργήσει η αίθουσα ως σημείο σύνδεσης των πολιτών του Χαλανδρίου με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.
Η Γκαλερί είχε από την αρχή στενές επαφές με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων. Άλλωστε το όνομά της οφείλεται σε μια ιδέα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ως συνέχεια αυτής της σχέσης με τον χώρο των γραμμάτων, φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εκθέσεις αφιερωμένες στην ποίηση (2005: Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία, 2008: Έκθεση αφιερωμένη στους ποιητές, 2010: 5 Εικαστικοί ζωγραφίζουν ποίηση).
Τα πρώτα χρόνια, πολλοί καθιερωμένοι καλλιτέχνες στάθηκαν στο πλευρό της γκαλερί (Γ.Σικελιώτης, Γ.Βακιρτζής, Κ.Τσάρας κ.α.). Με τον καιρό η αίθουσα απέκτησε και άλλους τακτικούς συνεργάτες, κυρίως ζωγράφους αλλά και γλύπτες, χαράκτες και ψηφιδογράφους. Συστηματικά έχουν εκθέσει στον χώρο οι Τζούλια Ανδρειάδου, Γιάννης Αντωνόπουλος, Διονύσης Γερολυμάτος, Περικλής Γουλάκος, Παναγιώτης Γράββαλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Μαυροΐδης, Άννα Παλιεράκη, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Φώτης Σαρρής, Τάκης Σιδέρης, ενώ έχουν παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις τους οι Μιχάλης Τόμπρος, Δημήτρης Γέρος, Κυριάκος Μορταράκος, Γιάννης Μιχαηλίδης κ.ά. Επίσης πολλοί νεότεροι καλλιτέχνες παρουσίασαν τις πρώτες τους εκθέσεις σε αυτό το χώρο, που για πολλούς έγινε η αφετηρία της μετέπειτα σταδιοδρομίας τους.
Από τον Ιανουάριο του 2010 τη διεύθυνση της Γκαλερί ανέλαβε η Λήδα Παναγιωτοπούλου. Συνεχίζοντας στις ίδιες αρχές η «Χρυσόθεμις» εκπροσωπεί αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αλλά και εικαστικούς της νεότερης γενιάς.