Γκαλερί Bernier/Eliades

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Jean Bernier (ως γκαλερί Bernier) και στεγάστηκε αρχικά σε αίθουσα που παραχώρησε ο Αλέξανδρος Ιόλας στο Κολωνάκι. Στο δυναμικό της γκαλερί προστέθηκε σύντομα η Μαρίνα Ηλιάδη, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη και περαιτέρω δράση της. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η αίθουσα παρουσίασε στο ελληνικό κοινό το έργο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του εξωτερικού (Αντωνάκος, Κουνέλλης, Σαμαράς, Στάμος, κ. ά.), καθώς και το έργο καταξιωμένων ή νεότερων Ευρωπαίων και Αμερικανών καλλιτεχνών, με έμφαση στις εννοιολογικές κατευθύνσεις της διεθνούς σύγχρονης τέχνης, εισάγοντας στην Ελλάδα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως η arte povera, ο μινιμαλισμός, η land art, κ. ά.
Το 1980 η γκαλερί ίδρυσε τον «Τεχνοχώρο» στα Πατήσια, σε κτίριο 1.000 τμ., που θα μπορούσε, με την κατάλληλη υποστήριξη, να λειτουργήσει μελλοντικά ως μουσείο σύγχρονης τέχνης, ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποδείχθηκε ουτοπικό. Ο χώρος εγκαινιάστηκε με μια μεγάλη έκθεση του Κανιάρη, αλλά δεν συνέχισε τη λειτουργία του.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα της γκαλερί, είναι η δικτύωση με οργανισμούς του εξωτερικού, η σταθερή παρουσία σε foires και η διαρκής επικοινωνία με θεσμικούς φορείς της σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο. Με γνώμονα αυτή την αρχή της διεθνούς συνεργασίας, η γκαλερί έχει διοργανώσει μεγάλες μουσειακές εκθέσεις μη εμπορικού χαρακτήρα, όπως η αναδρομική έκθεση των Gilbert & George (2001, ΑΣΚΤ), η έκθεση έργων του Μουσείου Van Abbe της Ολλανδίας (2002, ΑΣΚΤ), αλλά και η αναδρομική του Τάκη και της Στέλλας Καβαλλιεράτου (2007, Μουσείο Μπενάκη).
Μέχρι σήμερα, έχει εκπροσωπήσει μεγάλο αριθμό ξένων καλλιτεχνών (ενδεικτικά: Haluk Akakçe, Giovanni Anselmo, John Baldessari, Christian Boltanski, Pier Paolo Calzolari, Tony Cragg, Lionel Estève, Gilbert & George, Donald Judd, Harald Klingelhöller, Justin Lieberman, Richard Long, Mario και Marisa Merz, Anette Messager, Juan Muñoz, Tony Oursler, Ed Ruscha, Thomas Schütte, Jim Shaw, Keith Sonnier, Jeffrey Vallance, Monique Van Genderen, Boyd Webb, Marnie Weber, Liang Wei, Franz West), καθώς και πολλούς Έλληνες, μεταξύ των οποίων οι Ακριθάκης, Ζογγολόπουλος, Λάππας, Ζαχαροπούλου, Ναυρίδης, Σούλου, Χατζημιχάλης κ.ά.
Το 1999 η γκαλερί μεταφέρθηκε σε νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, όπου στεγάζεται ως σήμερα. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί δύο επετειακά λευκώματα για τη δράση της από τις εκδόσεις Άγρα (1998 και 2010).