Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1986 από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1987 στο νεοκλασικό αρχοντικό της οδού Ηρακλείου 10 στο Κολωνάκι. Στις αρχές του 2012 μεταστεγάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στο νέο κτήριο της Κυπριακής Πρεσβείας στην οδό Ξενοφώντος 2α.
Αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, συνεργειών και δράσεων, αναδεικνύει το διαχρονικά ιστορικό και πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου, προβάλλει την πνευματική παραγωγή και τη δημιουργική έκφραση Κυπρίων και Ελλήνων λογοτεχνών, καλλιτεχνών, δημιουργών και επιστημόνων, προάγει συστηματικά τις κυπρολογικές σπουδές και μελέτες στην Ελλάδα, καλλιεργεί και ενδυναμώνει τις σχέσεις και τον διάλογο μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων Ελλάδας και Κύπρου.
Από την αρχή της λειτουργίας του κατέστη πρωτοπόρο στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης, αλλά και της πολιτιστικής διπλωματίας, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Ίδρυμα Πιερίδη. Αναδείχθηκε σε έναν ενεργό πυρήνα πολιτισμού με ευρείες πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις και επιδιώξεις, που χάραξε και ακολουθεί μία αξιοσημείωτη και συνεπή πορεία στα πνευματικά δρώμενα και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αθήνας.
Διαθέτει την πλουσιότερη και σημαντικότερη βιβλιοθήκη κυπρολογικού περιεχομένου στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει 8.000 τίτλους βιβλίων, σπάνιες και παλαιές εκδόσεις, μία αξιόλογη συλλογή περιοδικών εκδόσεων, καθώς και μουσικό αρχείο και οπτικοακουστικό υλικό που αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, αναφοράς και έρευνας για σπουδαστές και μελετητές της κυπριακής ιστορίας και του κυπριακού πολιτισμού. Ακόμη, έχει στην κατοχή του σημαντική συλλογή έργων Κυπρίων εικαστικών καλλιτεχνών που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Ελλάδα. Σημαντική υπήρξε και η εκδοτική προσπάθεια που ανέλαβε το Σπίτι της Κύπρου, αρχικά το 1998 και αργότερα κατά την τριετία 2009-2011 με τη σύσταση των εκδόσεων Αίπεια, σε συνεργασία καταρχάς με τις εκδόσεις Παρουσία και, στη συνέχεια, με τις εκδόσεις Πάπυρος, εκδίδοντας συνθετικά έργα και μελέτες αναφοράς συνεισφέροντας στη βαθύτερη γνωριμία με το σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό.
Συνεργάζεται στενά με διάφορους φορείς στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη συνδιοργάνωση κοινών πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων, με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας για τον Πολιτισμό εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.