Αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα/Γκαλερί TinT

Η αίθουσα τέχνης Τερρακόττα ιδρύθηκε το 1983 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις Κατερίνα Πεσματζόγλου, οικονομολόγο και Μάχη Πεσματζόγλου, αρχιτέκτονα μηχανικό. Το 1988 προστίθεται στο σχήμα, ως σύμβουλος, η ιστορικός τέχνης και Διευθύντρια του Edsvik Konsthall της Στοκχόλμης, Σταυρούλα Γουδάκη, και ξεκινά η τακτική εκθεσιακή δραστηριότητα της γκαλερί με σταθερή διοργάνωση περισσοτέρων από 6 εκθέσεων σύγχρονης τέχνης το χρόνο, καθώς και εκδηλώσεων όπως διαλέξεις, σεμινάρια, προβολές φιλμ, performances, συζητήσεις, κ.ά., με σκοπό την προώθηση νέων μορφών έκφρασης, και τη διεύρυνση του διαλόγου μεταξύ κοινού και δημιουργών.
Από το 1991 η γκαλερί συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, όπως τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό, το Γερμανικό και το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συνδιοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (Yann Fabes, Leonardo Cremonini, Κυριάκο Ρόκο, και πολλούς άλλους).
Το 2002, με την αποχώρηση της Κατερίνας Πεσματζόγλου, η γκαλερί μετονομάζεται σε TinT. Βασική επιδίωξη του νέου σχήματος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που στηρίζει και ενθαρρύνει νέους, κυρίως, εικαστικούς και επιμελητές. Δίνεται έμφαση στη συνεργασία με γκαλερί του εξωτερικού (Por Amor a Arte, στο Πόρτο, Inge Baecker στην Κολωνία, Brown Bag Contemporary στο Σαν Φρανσίσκο, Boots Contemporary Art Center στο Σέιντ Λούις, Patrick Heide Contemporary Art στο Λονδίνο, κ.ά.), καθώς και στις συμμετοχές σε διεθνείς φουάρ (Miart στο Μιλάνο, Preview Berlin στο Βερολίνο, The Volta Show στη Βασιλεία, Drawing Now στο Παρίσι, κ.ά.), μια δραστηριότητα που συστηματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, και συνεχίζεται σταθερά μέχρι σήμερα.
Η διαρκής λειτουργία μόνιμου εκθετηρίου έργων, η επιμέλεια καλλιτεχνικών εντύπων, η δημιουργία του Project room για πειραματικές in situ εγκαταστάσεις νέων καλλιτεχνών και η συνεργασία με αυτόνομες ομάδες εικαστικών είναι μερικές από τις δραστηριότητες της γκαλερί. Παράλληλα συνεχίζονται οι συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρείας κλίμακας.