Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 στη Γενεύη από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Από την ίδρυση του έως σήμερα έχει διοργανώσει διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και έχει υποστηρίξει παγκοσμίως projects και εκδόσεις που σχετίζονται με την τέχνη. Μέσω του εκθεσιακού του χώρου στην Αθήνα και με ένα εκτενές εκθεσιακό πρόγραμμα που προωθεί τόσο τους νεοεμφανιζόμενους όσο και τους καθιερωμένους καλλιτέχνες, έχει ως στόχο να διευρύνει το κοινό της σύγχρονης τέχνης, να ενισχύσει τις ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες και να εξερευνήσει τις διασυνδέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού.
Μεταξύ του 1983 και του 1996, όταν το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ δεν είχε ακόμη μόνιμο εκθεσιακό χώρο, οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε φιλοξενούνταν στην Αθήνα στο Σπίτι της Κύπρου. Το 1998 μετακόμισε στον πρώτο μόνιμο χώρο του, ένα πρώην εργοστάσιο χαρτιού στο Νέο Ψυχικό, το οποίο σχεδιάστηκε εκ νέου από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Christian Hubert. Σε εκείνον τον εκθεσιακό χώρο ανέπτυξε ένα φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα με εκθέσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στη συλλογή του Δάκη Ιωάννου, όπως το Global Vision, Jeff Koons: A Millennium Celebration, το Monument to Now, που ήταν μέρος του Πολιτιστικού Προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κ.ά. Το 2006 εγκαινιάστηκε το κύριο οίκημα του Ιδρύματος ένα κτίριο στην Νέα Ιωνία, το οποίο χτίστηκε το 1931 και ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χρήστο Παπούλια.
Έχοντας πάντα ως μια από τις πρωταρχικές του μέριμνες να προωθήσει την πρωτοποριακή σκέψη και τη δημιουργικότητα, έχει εντάξει στο βασικά του εκθεσιακό πρόγραμμα, projects, όπως το Βραβείο ΔΕΣΤΕ, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν νεαρό Έλληνα καλλιτέχνη, το πρόγραμμα Σφαγεία Ύδρας, το οποίο πραγματοποιείται ετησίως στην Ύδρα, καθώς και το destefashioncollection, ένα project που στοχεύει να διερευνήσει τις διασυνδέσεις μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και της μόδας.
Αναπτύσσοντας συνεχώς συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους επιμελητές και καλλιτέχνες, καθώς και με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές καινοτομίες και να οργανώσει εκδηλώσεις που αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες τάσεις της σύγχρονης τέχνης.