Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979 με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, από τον τότε Πρόεδρό της Σπύρο Ι. Κωστόπουλο και τη σύζυγό του Ευρυδίκη, εις μνήμην του Ιδρυτού της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Η δράση του Ιδρύματος συνίσταται στην προσφορά κοινωφελούς έργου και στη σταθερή στήριξη πρωτοβουλιών σχετικών με την παιδεία, την έρευνα και τις τέχνες. Εμπεδώνει με αυτόν τον τρόπο την αρχική καταστατική αποστολή του για την εν γένει προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, ενισχύει δράσεις που σχετίζονται με τη διάσωση και τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού, του βυζαντινού και του σύγχρονου πολιτισμού. Επιπρόσθετα, η διασφάλιση της προβολής της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας είναι από τους κύριους στόχους του ιδρύματος. Γι΄ αυτό το λόγο, έχει δυναμική παρουσία στο χώρο των τεχνών, και ειδικότερα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, η οποία αποδεικνύεται από την παραγωγή και συμπαραγωγή με άλλους φορείς ή/και την οικονομική στήριξη μεγάλων εικαστικών εκθέσεων εντός και εκτός Ελλάδος.
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου συνεργάζεται συχνά με άλλα σημαντικά Ιδρύματα είτε για την ενίσχυση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος είτε για την από κοινού υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται στο σκοπό του.