Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως

Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στη Χώρα της Άνδρου. Πρόκειται για ένα κοινωφελές ίδρυμα το οποίο συστάθηκε με βάση το κληροδότημα που άφησε το ζεύγος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως έχοντας ως σκοπό τη λειτουργία ενός πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στο νησί της Άνδρου.
Η δράση του Ιδρύματος είναι διμερής: Αφενός να προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους του να έχουν πρόσβαση σε πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα που να καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών: εικαστικά, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, χορό. Διοργανώνει διαλέξεις που έχουν μουσικά και καλλιτεχνικά θέματα. Προσφέρει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και μαθήματα μουσικών οργάνων. Ακόμη, λειτουργεί εξοπλισμένο εργαστήρι κεραμικής για παιδιά και ενήλικες. Αφετέρου να παρουσιάζει εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και οι οποίες στοιχειοθετούν και το κέντρο βάρους των συνολικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Για το λόγο αυτό έχει καθιερώσει από το 1995 το θεσμό «Πλόες» στο πλαίσιο του οποίου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Ίδρυμα προσφέρει κατά καιρούς χορηγίες σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Άνδρου (μουσικούς, χορευτικούς και θεατρικούς) προκειμένου να υποστηρίξει τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, ενώ από το 1997 χορηγεί υποτροφίες σε τελειόφοιτους του Λυκείου της Άνδρου που επιτυγχάνουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Παράλληλα ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου και συμβάλλοντας στην διατήρηση της Ανδριώτικης παράδοσης προσέφερε 15 παραδοσιακές στολές στο Σύλλογο Γυναικών Άνδρου.