Γκαλερί Καλφαγιάν

Η γκαλερί Καλφαγιάν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995, από τους Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν. Από το 2000 λειτουργεί και ο νέος της χώρος στην Αθήνα. Η δραστηριοτητά της, με κέντρο την Ελλάδα, επεκτείνεται στις Βαλκανικές χώρες και στην περιοχή της MENASA, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού πολιτισμού. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεργασίες της με καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Λίβανο, το Ιράν, τη Σερβία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν εκθέσει διεθνώς.
Μια βασική πτυχή του προγράμματος της αίθουσας είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης, με τακτικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Ακριθάκης, Κανιάρης, Κεσσανλής, Γαΐτης και Τσαρούχης, μεταξύ άλλων. Παράλληλα οργανώνονται εκθέσεις νεότερων καλλιτεχνών.
Εξίσου σημαντικός στόχος της γκαλερί είναι να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Το 2008 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Sister Corita (1918-1986), σημαντικής εκπροσώπου της αμερικανικής Ποπ Αρτ και, πιο πρόσφατα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, παρουσίασε ατομική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης Anna Boghiguian.
Τα τελευταία χρόνια η Kalfayan Galleries συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και μουσεία από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την Τουρκία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού, ενώ πολλοί καλλιτέχνες της γκαλερί έχουν κληθεί να εκθέσουν σε διεθνείς εκθέσεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου.