Πολίτη Σπυριδούλα (1957)

Γεννήθηκε στη Χούνη Αιτωλοακαρνανίας το 1957. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας (1976-1982) και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1987) κοντά στον Ν. Κεσσανλή. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας με τον Π. Χριστοδουλίδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1989-1991). Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Αθήνα (1987).
Στη ζωγραφική της χρησιμοποιεί τεχνικές που τονίζουν άλλοτε την πλαστικότητα της επιφάνειας και την υλικότητα του έργου, άλλοτε την ελαφρότητα και τη διαφάνεια της φόρμας. Η σχεδιαστική και χρωματική ευαισθησία χαρακτηρίζει την εικαστική της έκφραση. Υπάρχουν αρκετά παραστατικά και ανθρωπομορφικά στοιχεία, αλλά η παρουσία τους είναι μάλλον υπαινικτική παρά ρεαλιστική.
Δημιουργεί επίσης τρισδιάστατες κατασκευές και εγκαταστάσεις στο χώρο, από διάφορα υλικά, όπως λευκά σεντόνια και καθημερινά αντικείμενα, με επεμβάσεις που παραπέμπουν μερικές φορές σε γυναικεία εργόχειρα ή σε προσωπικές μνήμες και βιώματα. Τέτοιες αναφορές λειτουργούν ανατρεπτικά, καθώς αντικαθιστούν την αντίληψη της τρέχουσας πραγματικότητας με την ποιητική απόδοση ενός ονειρικού κόσμου. Η ονειρική διάσταση είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του έργου της, όχι μόνο ως θεματολογία, αλλά και ως ατμόσφαιρα. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί φωτογραφίες και γραπτές φράσεις ως εικονιστικά υλικά και ως σχόλια πάνω στην πραγματικότητα, αποτυπώνοντας την αμφίσημη αίσθηση ενός εξωπραγματικού χώρου και χρόνου.
Από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής ομάδας «Indoors» (με τις Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου και Μαίρη Χρηστέα) και συμμετέχει στις δράσεις της ομάδας.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε Κύπρο, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Συμμετείχε επίσης στην Art Athina το 2003 και 2011. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μουσεία και τράπεζες.