Ζαχαριουδάκης Μανώλης (1958)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε ζωγραφική (1979-1984) στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή, αφού προηγουμένως έχει κάνει προπαρασκευαστικά μαθήματα με τον Τάσο Ρήγα (1975-1979).
Από την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1984, Τάντρα), η ζωγραφική του έδειχνε μια τάση μετάπλασης των καθημερινών εικόνων με τρόπο που θύμιζε τις όψιμες μορφές της ποπ-αρτ. Σύντομα τα εικαστικά του μέσα διευρύνθηκαν, καθώς άρχισε να εντάσσει στη δουλειά του γραφικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή και εφαρμογές multimedia. Έως σήμερα το έργο του χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή και συχνά απροσδόκητη ποικιλία υλικών και μεθόδων κατασκευής, από τις απλές κατασκευές με χειροποίητο χαρτί ή συναρμογές άχρηστων αντικειμένων, μέχρι τις προχωρημένες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.
Τα θέματά του παρουσιάζουν επίσης μεγάλη ποικιλία. Εμπνέεται από καθημερινά προσωπικά βιώματα, αλλά και από μύθους διαφόρων προελεύσεων, με αναφορές στην ιστορία του πολιτισμού ή της τέχνης. Η ιδιότυπη αφηγηματικότητά του συνοδεύεται συνήθως από χιουμοριστικές αιχμές, που δίνουν μια παιγνιώδη και, ενίοτε, ανατρεπτική διάσταση στα έργα του.
Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων, εφημερίδων και άλλων εντύπων, με τη δημιουργία κόμιξ, με το σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, με τη διακόσμηση καταστημάτων, καθώς και με το σχεδιασμό ιστοσελίδων.
Έχει εκδόσει δύο βιβλία (Προϊστορικό Ρεστοράν, «Κέδρος», 2001 και Ζωγραφική, οδηγίες χρήσεως, «Μεταίχμιο», 2011),
Το 2003 παρακολούθησε μέρος του πρόγραμματος Hellenic Studies του Princeton University των Η.Π.Α, ως επισκέπτης-καλλιτέχνης.
Έχουν γίνει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις του, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, συχνά συμπράττοντας με φίλους του καλλιτέχνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.