Ταστσιόγλου Νάκης (1955)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Σπούδασε στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας, με καθηγητή τον C. Severa (1976-1979).
Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε συλλογικά με την Έρση Βενετσάνου και τον Κώστα Βρούβα, δημιουργώντας περιβάλλοντα με ανθρωπόμορφα γλυπτά από μέταλλο, καλώδια και τηλεοπτικούς δέκτες συνδεδεμένους με παλμογράφους, που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» το 1981. Ο στόχος ήταν να ενταχθεί στο έργο η παρουσία και η κίνηση του θεατή, μέσω της καταγραφής και αναπαραγωγής των ήχων και της εικόνας του χώρου. Πολλά από αυτά τα στοιχεία διατηρήθηκαν και στο προσωπικό του έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αυτόνομα το 1987 στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα.
Ο καλλιτέχνης επέλεξε ως κύριο υλικό του το plexiglass, το οποίο επιτρέπει τους αντικατοπτρισμούς κινήσεων και χρωμάτων από τον περιβάλλοντα χώρο και τον συνεχή ανασχηματισμό των εικόνων. Εκμεταλλεύτηκε τη διαφάνεια του υλικού σε συνδυασμό με τον τεχνητό φωτισμό, δημιουργώντας γλυπτά που αξιοποιούν το φως και παίζουν με τις σχέσεις ορατού - αόρατου, κενού - πλήρους, ελαφρότητας - βάρους. Οι λιτές και αφαιρετικές κατασκευές του παραπέμπουν άλλοτε σε μια μινιμαλιστική ή κονστρουκτιβιστική έμπνευση, άλλοτε στη σύγχρονη βιομηχανική αισθητική. Στις πρόσφατες εγκαταστάσεις του αναδεικνύει στο έπακρο τις οπτικές και εκφραστικές ιδιότητες του plexiglass, αναπτύσσοντας μια ακόμα πιο δυναμική σχέση με τον εκθεσιακό χώρο και τις κινήσεις των θεατών.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, το design και τον σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων.
Παρουσίασε το έργο του σε εννέα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ρώμη και την Τεργέστη και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε στην 12η Biennale του Παρισιού (1982), στις Biennale Γλυπτικής στο Σκιρώνειο Μουσείο (1983, 1985, 1996), στην Biennale της Βενετίας (1995) και στην έκθεση Έλυτρον στο Μ.Μ.Σ.Τ. (1995). Έργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.