Βασίλογλου (Αλευροπούλου) Μαρίνα (1945)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1945. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Προκαταρκτικό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και παράλληλα στο εργαστήριο του Πάνου Σαραφιανού και του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη (1962-1965). Συνέχισε τις καλλιτεχνικές της σπουδές στο Παρίσι στην Academie Goetz (1965-1967).
Πραγματοποίησε τις πρώτες της ατομικές εκθέσεις στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές (1968, 1970) όπου παρουσίασε λάδια, τέμπερες και μελάνια, στα οποία κυριαρχούσαν κατεξοχήν οι συνθέσεις με τοπία και οι συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές. Η ιδιαίτερα αφαιρετική γραφή που αναπτύσσει αρχικά με ζεστά κι φωτεινά χρώματα και στη συνέχεια με πιο ψυχρούς χρωματισμούς, ιδιαίτερα γκρίζες αποχρώσεις, δημιουργεί μια αίσθηση μελαγχολίας και μοναξιάς. Στα έργα της δεκαετίας του ΄70 προβληματίζεται πάνω στην ένταξη της ανθρώπινης φιγούρας στο χώρο. Το περιβάλλον αντιπροσωπεύεται σχεδόν αποκλειστικά από την ακτή και μια εναλλασσόμενη από έργο σε έργο γραμμή του ορίζοντα σε βαθιές αποχρώσεις του μπλε και το πράσινου. Μικροσκοπικές φιγούρες σε ομάδες τοποθετούνται ολόγυρα στο χώρο.
Τη δεκαετία του ’80 στρέφεται σε συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές, τις οποίες εμπνέεται από παλιές φωτογραφίες. Στη συνέχεια επανέρχεται στην απεικόνιση των τοπίων, τα οποία αποτυπώνει με γλαφυρότητα και λυρισμό μέσα από λιτές και οργανωμένες φόρμες. Οι πιο πρόσφατες δημιουργίες της, κατεξοχήν ακουαρέλες, επικεντρώνονται αποκλειστικά στην ανθρώπινη μορφή, η οποία αποδίδεται αφαιρετικά χωρίς λεπτομέρειες στα επιμέρους χαρακτηριστικά, κυριαρχώντας στο λευκό φόντο.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Πινακοθήκη Κομοτηνής, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στο Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Αλεξανδρούπολης κ.α.