Κληρονόμος Νικόλας (1954)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. ζωγραφική στο εργαστήριο του Π. Τέτση και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη (1974-1980). Παράλληλα φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών από όπου απέκτησε Πτυχίο Αρμονίας με καθηγητή τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Με υποτροφία της Α.Σ.Κ.Τ., κληροδότημα Μίκας Σκουζέ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Hochschule der Kunste του Βερολίνου με καθηγητή τον Hermann Bachmann (1981-1983). Κατά την περίοδο 1985-1988 εργάστηκε με τρίχρονη μεταπτυχιακή υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ., για δημιουργία καλλιτεχνικού έργου στην Ελλάδα, το οποίο εκτέθηκε το 1988 με τίτλο Θραυσματοποίηση (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών).
Η πρώτη του ατομική έκθεση με ενιαίο θέμα και με τίτλο «Δυτικό Βερολίνο» πραγματοποιήθηκε το 1985 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσίασε λάδια και σχέδια, με επίκεντρο τις χαρακτηριστικές κοινωνικές ομάδες της πόλης. Στο έργο του επικρατούν οι χρωματικές εντάσεις με έκδηλες επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, που συνδυάζονται με ποιητικά και σουρεαλιστικά στοιχεία. Μια φανερά αφαιρετική τάση εμφανίζεται από νωρίς στη ζωγραφική του, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του κυριαρχεί ο εικαστικός σχολιασμός μιας αναγνωρίσιμης οπτικής πραγματικότητας.
Βασικοί σταθμοί της καλλιτεχνικής του δημιουργίας υπήρξαν ακόμη οι ενότητες: «Πρόσωπο» (Γκαλερί 7, 1995), στην οποία κυριαρχούσαν αποσπασματικές και υπερμεγεθυμένες εικόνες προσώπων πάνω σε ξύλινες επιφάνειες μεγάλων διαστάσεων, δημιουργώντας μια «τοπιογραφία προσώπων» ̇ η ενότητα «Ημέρας Εποχές» (Γκαλερί Επιστροφή, 2000), με θέμα το αστικό τοπίο ως μνήμη, αίσθημα και βίωμα, με όχημα τις ποικίλες χρωματικές κλίμακες που προκύπτουν από τον χρονικό κύκλο μιας ημέρας ̇ ο κύκλος «Περίπτερα τη Νύχτα» (Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, 2003) με βασικό μοτίβο το περίπτερο, το οποίο αποτυπώνεται ως φάρος κατά την διάρκεια της νύχτας, σαν φωτεινή νησίδα για τους νυχτερινούς ταξιδιώτες. Τέλος, στην ενότητα «Τα παιδικά του χρόνια… ένα ταξίδι» (Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, 2007) προσεγγίζει τα πρώτα 18 χρόνια του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και δημιουργεί ένα εικαστικό ημερολόγιο με έργα μεγάλων διαστάσεων, που περιέχουν κείμενα και εικόνες με πλούσια εικαστικά μέσα.
Έχει ασχοληθεί επίσης με το σχεδιασμό σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις, καθώς και με το σχεδιασμό λογοτεχνικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εντύπων. Από το 1985 διδάσκει συστηματικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές σχολές.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, μουσεία, πινακοθήκες και ιδρύματα.