Αγγελή Ηώ (1960)

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1960. Αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Δημήτρη Μυταρά, από όπου αποφοίτησε με άριστα (1981-1986). Στη συνέχεια με υποτροφία της Α.Σ.Κ.Τ. πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art του Λονδίνου (1988-1990) και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας στο Slade-St. Martin’s School of Art & Design (1990-1991).
Στα πρώτα έργα της παρουσιάζει μια σειρά από ανθρώπινες φιγούρες και ζώα, όπου κυριαρχεί μια έντονη χρωματική επεξεργασία, η οποία διασπά τη σαφή αναπαρασταστική σχεδίασή τους (Ώρα, 1988). Στη συνέχεια υιοθετεί έντονα μια αφαιρετική γραφή στα έργα της, επιστρέφοντας όμως μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην αναπαραστατική ζωγραφική και στις απεικονίσεις τοπίων και αργότερα πόλεων επιδιώκοντας να παρουσιάσει τη δική της αίσθηση για την πορεία συγκρότησης των πόλεων (Πόλεις και Παρατηρητήρια, Γκαλερί Κρεωνίδης 1995, Πέρα από τις πόλεις, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών 2000). Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 στρέφεται στην αποτύπωση εσωτερικών χώρων, όπου τα επιμέρους εικονογραφικά στοιχεία ενισχύουν την έννοια της ιδιωτικότητας (Ιδιωτικός Χώρος, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών 2000) και αποκαλύπτουν τις επιθυμίες, τους φόβους και τις εμμονές των ανθρώπων που τα κατοικούν (Σπίτι παντού, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών 2006). Σε πρόσφατα έργα της, μορφές γυναικών στην άκρη της πόλης ή σε εσωτερικούς χώρους συνομιλούν σιωπηλά με την αλληγορία της ιστορίας τους (Τετελεσμένος Μέλλων, Αίθουσα Τέχνης 2009). Οι τελευταίες δημιουργίες της διαπραγματεύονται το θέμα των ορίων: πρόκειται για μια τοπιογραφία ορίων, πολλές φορές αδιόρατων, αφανών, τα οποία συνθέτουν ένα νεότερο τοπίο, αυτό που δημιουργείται από τον ιστό που υφαίνουν οι προσδιορισμοί του «ορίζω και περιορίζω» (Περί Ορίων, Γκαλερί Ζουμπουλάκη 2015).
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε 16 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από εκατό ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.