Χρηστέα Μαίρη (1949)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1967-1973), στα εργαστήρια του Ν. Νικολάου και του Γ. Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο στο Staatliche Hochschule für Bildende Kunste (1973-1975), στο εργαστήριο του Raimund Girke. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας. Σπούδασε επίσης πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και διδάχθηκε υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και κινησιολογία στο εργαστήριο του Θεάτρου Τομή.
Το 1987 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα ζωγραφικής. Κεντρικό στοιχείο της πρώιμης δουλειάς της είναι η απόδοση του ανθρώπινου σώματος, με βραχύνσεις, έντονες χρωματικές αντιθέσεις και εξπρεσιονιστικής υφής χειρισμό της ύλης. Το φως παίζει καθοριστικό ρόλο στις λιτές και αυστηρά δομημένες συνθέσεις, συνήθως μεγάλων διαστάσεων, που συχνά έχουν συμβολικές προεκτάσεις και μαρτυρούν επιρροές από την αρχαιότητα, κυρίως την τέχνη της αρχαϊκής εποχής.
Στη συνέχεια άρχισε να δημιουργεί έργα στο χώρο, κατασκευές και εγκαταστάσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο της εννοιολογικής τέχνης. Χωρίς να εγκαταλείψει το χρώμα και το σχέδιο, τα συνδυάζει με κολλάζ ή καθρέφτες και συνταιριάζει φθαρμένα υλικά, έτοιμα αντικείμενα, πλαστικά πλέγματα, πολυεστέρα, χαρτί, μέταλλα, φύλλα χρυσού, ηλεκτρικούς λαμπτήρες, φωτογραφίες, προβολές βίντεο, ήχο κ.α. Η θεματολογία της παραμένει ανθρωποκεντρική και επικεντρώνεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό της γυναικείας ταυτότητας απέναντι στις δομές που την καθορίζουν.
Έχει εργαστεί επίσης ως σκηνογράφος και έχει εικονογραφήσει βιβλία. Κατά το διάστημα 1990-1999 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο σε ιδιωτική σχολή. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Indoors από το 2007, και Indoors Plus από το 2010.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στις εξής εκθέσεις: Διεθνές Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Τέχνης "Video Brasil" (Sao Paulo, 2001), “Silent Dialogues: Multimedia Portraits Throughout Time”, Αμερικανικό Κολέγιο (Αθήνα, 2008). Έργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας και σε ιδιωτικές συλλογές.