Κατσιγιάννης Δημήτρης (1960)

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1978-1983) και στη συνέχεια ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1983-1990) με δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά και Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Το 1992 αποσπά υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού για «Ζωγραφική εκ του φυσικού».
Στις αρχές της εικαστικής του πορείας ασχολήθηκε κατεξοχήν με τα πορτρέτα και τις ανθρώπινες μορφές. Είναι ένα προσφιλές θέμα στο οποίο επανέρχεται κι αργότερα στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Μορφές αγαπημένων του ανθρώπων ή αντανακλάσεις της δικής του μορφής πάνω σε γυάλινες επιφάνειες ή μέσα από καθρέφτη απεικονίζουν ταυτόχρονα το τοπίο πίσω από την μορφή ή τα αντικείμενα στο εσωτερικό του καθρεφτισμένου δωματίου.
Η απεικόνιση τοπίων είναι ο άλλος μεγάλος θεματικός του κύκλος. Τοπία της Κρήτης και της Ινδίας, μέρη στα οποία μοιράζει τον χρόνο του, αποτυπώνονται στις ακουαρέλες του, συχνά περισσότερες από μία φορές καθώς επανέρχεται συχνά και καταπιάνεται με το ίδιο έργο και το ίδιο τοπίο, επιδιώκοντας κάθε φορά να βρει τη φόρμα και το χρώμα μέσα από τις εκφάνσεις του φωτός («Προσεγγίσεις του άυλου», Φωκίωνος Νέγρη 16, 2017).
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: «Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική. Συλλογή Βλάση Φρυσίρα», (Νεώρια-Χανιά, 1993), «2.000 κονσέρβες, ζωγραφική, γλυπτική, multimedia” (Λιθογραφείο Οδού Πειραιώς, 2000), «Γενέθλιος τόπος» (Μουσείο Μπενάκη, 2007), «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο & Θεολογική Σχολή Χάλκης, Κωνσταντινούπολη 2010 – Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2010), «Ζωγραφική ΙΙ: Ευρωπαϊκές Εικαστικές Συγγένειες 1980-2000" (Μουσείο Φρυσίρα 2013) κ.α.