Κάσση Μαριγώ (1953)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη (1972-76) και κεραμική με τον Γ. Γεωργίου (1975-1978). Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές για ένα χρόνο στο Παρίσι. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Ώρα, 1982).
Η δουλειά της περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής (λάδια, ακουαρέλες, σχέδια), κατασκευές και εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία υλικών (χειροποίητο χαρτί, ύφασμα, ξύλο, σύρμα, κ.ά.), τα οποία επεξεργάζεται με χειροτεχνική δεξιοτεχνία, δημιουργώντας αντικείμενα που παραπέμπουν συχνά στον κόσμο των γυναικών ή των παιδιών. Μερικές φορές οι κατασκευές της έχουν ένα μικρογραφικό χαρακτήρα, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση μιας χαμηλόφωνης εξομολογητικής αφήγησης, με πολλά λυρικά και ονειρικά στοιχεία. Άλλοτε πάλι η θεματολογία της γίνεται κάπως πιο σκληρή και αποκτά μια σχεδόν κριτική διάσταση. Η σχεδιαστική ευαισθησία, η ποιητική ατμόσφαιρα, ο διακριτικός συμβολισμός και η φειδωλή χρήση του χρώματος χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου της, στο οποίο πάντως δεν διστάζει να εντάξει και τεχνολογικά μέσα (φωτογραφία, ήχο, φωτισμούς, κλπ).
Έχει σχεδιάσει παιδικά ρούχα, ως συνέχεια του πιο δημοφιλούς κομματιού της δουλειάς της, που περιλάμβανε μικρά χάρτινα χειροποίητα φορεματάκια.
Από το 1988 διδάσκει στη Σχολή Βακαλό. Το 1989 πήρε τριετή μεταπτυχιακή υποτροφία εσωτερικού από το ΙΚΥ. Επίσης εργάστηκε σε σεμινάριο για την εικαστική εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες (Very Special Arts Hellas, 2001). Από το 2007 συμμετέχει στις εικαστικές δράσεις της ομάδας Indoors, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα, και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.ά.).