Κοντός Δημήτρης (Μίμης) (1931 - 1996)

Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1931. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1950-1955) με τον Γιάννη Μόραλη. Αποφοίτησε με 5 επαίνους. Από το 1958 βρίσκεται στη Ρώμη όπου, μαζί με τους Γαΐτη, Κανιάρη, Κεσσανλή και Τσόκλη, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα Gruppo Sigma (1959), συμμετέχοντας στα πρωτοποριακά κινήματα. Μετά από μια περίοδο διαμονής στο Παρίσι (1961-1964), επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται ως βοηθός επιμελητής στην Έδρα Ζωγραφικής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Το 1968 γίνεται Επιμελητής Ελευθέρου Σχεδίου στην ίδια Σχολή. Το 1970 παραιτείται από το Πολυτεχνείο και δουλεύει μόνο στο δικό του φροντιστήριο - Εργαστήριο Ελευθέρου Σχεδίου και Ζωγραφικής.
Σε όλο αυτό το διάστημα συμμετείχε σε εκθέσεις που έφεραν στο φως τις πρωτοποριακές προτάσεις των ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, της λεγόμενης «γενιάς του ’60». Στο προσωπικό του έργο χρησιμοποιούσε μια ιδιαίτερη χειρονομιακή γραφή, συχνά σε σπειροειδή διάταξη, με μολύβια ή νεροχρώματα σε χαρτί. Η δημιουργία του πλαστικού χώρου μέσα από τη χειρονομία και το υλικό, παρέπεμπε τόσο στα φυσικά φαινόμενα όσο και στην ανθρώπινη ενέργεια. Το 1967-68 δημιούργησε το Roman Pictural, ένα εικαστικό βιβλίο με την αφηρημένη ποιητική γραφή του καλλιτέχνη να διατρέχει τις σελίδες του.
Το 1974 σημειώνεται μια στροφή στην καριέρα του. Αποδέχεται την υποτροφία του Ιδρύματος Ford και ξεκινά μια νέα δημιουργική περίοδο. Πείθεται επίσης να παρουσιάσει επιτέλους το έργο του σε μια πρώτη ατομική έκθεση (1975, Δεσμός), όπου εκθέτει ταυτοχρόνως δείγματα της παλιότερης δουλειάς του και τα νέα του έργα, τα Λατρευτικά, εμπνευσμένα από τα αφιερώματα των πιστών στις εκκλησίες, με έντονο κριτικό περιεχόμενο.
Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής στην νεοσύστατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε λίγες ακόμα ατομικές εκθέσεις και, προς το τέλος της ζωής του, παρουσίασε μια σειρά μεταξοτυπιών με θέμα τις φάσεις της σελήνης, επιβεβαιώνοντας την ειδική του ευαισθησία και τη φιλοσοφική του αντίληψη για το σύμπαν και το χρόνο.
Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Το 2007 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.