Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ λειτουργεί από το 1988 στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων. Δημιουργήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ με σκοπό την ίδρυση ενός Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης. Συνέλεξε αρχικά 200 περίπου έργα με αυτό το σκεπτικό. Έκτισε ειδικό κτίριο για να στεγάσει την συλλογή, και εξασφάλισε τους βασικούς πόρους για την μελλοντική λειτουργία του, προικίζοντας το Ίδρυμα Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας – νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου – με τα απαραίτητα οικονομικά μέσα.
Το 1994 ανακαινίστηκε το κτίριο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου. Η αρχική συλλογή υπερδιπλασιάστηκε αριθμητικά με έργα νεώτερων καλλιτεχνών, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή το μουσείο να αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια δύο αιώνων ελληνικής τέχνης.
Η μόνιμη έκθεση δίνει το στίγμα των κυριότερων θεματικών κατηγοριών της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής μέχρι τις μέρες μας. Στην αίθουσα σχεδίων και χαρακτικών εκτίθενται έργα των αντίστοιχων περιόδων, ενώ δείγματα των τελευταίων δεκαετιών παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενες εκθέσεις, στην αίθουσα συγχρόνων καλλιτεχνών.
Οργανώνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις, θεματικές, με την συνεργασία καλλιτεχνών, μουσείων και ιδιωτικών συλλογών της χώρας ή του εξωτερικού.
Κατά την διάρκεια των περιοδικών εκθέσεων οργανώνονται συμπόσια, συνέδρια ή ημερίδες καθώς επίσης συναυλίες, ξεναγήσεις κ.α.
Μεγάλο βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα με εκδόσεις φυλλαδίων, βιντεοκασετών κ.λ. που ενισχύουν τον εκπαιδευτικό ρόλο της πινακοθήκης στην τοπική κοινωνία.